РНБО запровадила санкції проти Медведчука за фінансування тероризму – Данілов

РНБО запровадила санкції проти Медведчука за фінансування тероризму – Данілов

19 Лютого 2021
5179
19 Лютого 2021
18:29

РНБО запровадила санкції проти Медведчука за фінансування тероризму – Данілов

5179
СБУ веде кримінальне провадження за статтею «фінансування тероризму».
РНБО запровадила санкції проти Медведчука за фінансування тероризму – Данілов
РНБО запровадила санкції проти Медведчука за фінансування тероризму – Данілов

Санкції проти нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко ввели за фінансування тероризму. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

«СБУ веде кримінальне провадження за статтею 258 ч. 5 – це фінансування тероризму. Відповідно по цій статті до пані Марченко, до всіх відповідних осіб і пана Медведчука застосовані санкції – це фінансування тероризму», – сказав Данілов.

19 лютого Рада нацбезпеки і оборони запровадила санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко. Санкції вводяться на все майно, яким володіє Віктор Медведчук. Під санкції потрапила і Наталія Лавренюк – цивільна дружина соратника Медведчука, нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака.

За даними джерел ZN.ua, санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через володіння заводом, що забезпечує нафтопродуктами «Л/ДНР». Відповідний завод розташований у Росії.

Загалом, рішенням РНБО були застосовані санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема п'яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ – Москва. Санкції також застосовані до компаній, що обслуговують ці літаки. Обмеження запроваджують на три роки. 

Попри те, що Оксана Марченко володіє часткою акцій телеканалу «1+1», канал продовжить працювати.

«"1+1" буде працювати. Там частина, накладається арешт, вони не мають права його продавати, вони не мають права ним користуватися, не мають права його закладати. Все майно, яке є, згідно пунктів накладених санкцій РНБО», – сказав Данілов.

2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції, введені строком на п’ять років передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK. 

3 лютого канали Козака почали відключати від ефіру кабельних мереж. Тарас Козак та колектив телеканалів заявили, що санкції свідчать про «утиски свободи слова та політичні переслідування».

За даними ZN.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом "Донские угли"», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансує телеканали «групи Медведчука»

З декларації Віктора Медведчука за 2019 рік стало відомо, що його дружина Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів «1+1», «2+2» і ТЕТ.

При цьому в документах про структуру власності каналів, оприлюднених на їхніх сайтах, вказано, що Bolvik Ventures Ltd контролюється Ігорем Суркісом, а Марченко в документах не згадується. Зазначено, що Bolvik Ventures Ltd опосередковано володіє 24,6% каналу «1+1», 24,5% каналу ТЕТ і 24,5% каналу «2+2».

Водночас адвокат Ігор Кириленко, який представляє інтереси Медведчука, сказав, що Оксана Марченко володіє 8,22% акцій телеканалу «1+1» і 8,17% акцій телеканалу ТЕТ.  

У пресслужбі «1+1» заявиляли, що для них інформація про частку Оксани Марченко є новою. 

Після цього на початку 2021 року голова правління та гендиректор «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук у інтерв’ю «Детектор медіа» підтвердив інформацію про те, що Віктор Медведчук в «особі Оксани Марченко присутній» у структурі власності компанії і має 8%.

«Для нас це було таке саме відкриття, як для всіх. Добре, що отримали нарешті оригінали документів і розібралися. Я вже 12 років у групі, ніколи не відчував і не відчуваю зараз його присутності в нашій структурі: ні фінансової, ні управлінської», - сказав Пахольчук.

Ігор Коломойський заявив, що частка родини Медведчуків у структурі «1+1» для нього новина.

 

Фото: пресслужба ОПЗЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5179
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
питер
1132 дн. тому
маразм крепчает
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду